Vad är grejen med D-vitamin?

Vad är grejen med D-vitamin?

Hallå! Vitamin-Bengan här, med en helt ny infoblogg – denna gång om D-vitamin!

Vi kommer ta det från början, okej? Väldigt grundläggande. Alla är inte läkare, som jag. Så – en vitamin är en organisk förening som är viktig för tillväxt och utveckling av celler och vävnader i kroppen. D-vitamin, som många nog känner igen, är en fettlösligt vitamin som produceras naturligt av kroppen när den utsätts för solljus. Den kan också erhållas från matkällor som fisk, ägg, ost och mejeriprodukter. D-vitamin är viktigt för många saker, men framförallt för att stärka skelett, öka immuniteten, minska inflammation och skydda mot vissa cancerformer. Det ger också en stark ”må bra”-effekt, och är viktigt för att undvika vinterdepression.

D-vitamin och inflammation – är det bluff och båg?

Inflammation är kroppens svar på skada och infektion – som grönytemaskiner i vävnaderna åker de runt och förstör allmänhälsan. Det är en skyddsmekanism som kan leda till smärta, rodnad, svullnad och värme på platsen för skada eller infektion. Vitamin D spelar en viktig roll för att reglera inflammation. Vitamin D minskar produktionen av inflammatoriska cytokiner och det ökar också produktionen av antiinflammatoriska cytokiner. På ren svenska – d-vitamin hjälper till vid inflammation och kan agera som en dränering Stockholm. Eftersom inflammation är något som många har, på lindriga nivåer, är det viktigt att hålla det nere för att inte utveckla svårare sjukdomar.

D-vitamin och hjärtsjukdomar – bra för pumpen?

Vitamin D är nödvändigt för upptaget av kalcium och fosfat. D-vitaminbrist har visat sig vara en riskfaktor för hjärtsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och andra kroniska tillstånd. En studie visade att personer med låga nivåer av vitamin D hade mer än dubbelt så stor risk att utveckla hjärtsjukdomar än de med normala nivåer. Poängen är, särskilt för oss i norden – snälla, ta era vitaminer.

D-vitamin och cancerprevention – funkar det?

Eftersom D-vitamin har en viktig roll i att reglera immunförsvaret kan det hjälpa till att förebygga cancer. D-vitamin har varit känt för att vara nyttigt i många år, men nyligen har det visat sig att D-vitamin också kan förebygga många olika former av just cancer, framförallt för kvinnor. D-vitaminbrist kan leda till en ökad risk att utveckla vissa cancerformer som bröst-, prostatacancer, tjocktarmscancer, lungcancer och bukspottkörtelcancer. Det bästa sättet att få i sig tillräckligt med D-vitamin är att gå ut en solig dag och spendera lite tid i solen utan solskyddsmedel eller kläder som täcker din hud. När det är mörkt ute – ta vitaminer, helst i vattenlöslig form.

Nu måste jag springa vidare och läka världen, men som sagt – ta er D-vitamin, för bövelen! Det är en väldigt positiv sak för er hälsa. Om du har tid och lust kan du kontakta din läkare för en spådom gratis. Tack och hej!