Viktigt angående Solceller & solpaneler

Viktigt angående Solceller & solpaneler

Du installerar solceller vanligtvis på taket som en kompletterande energikälla för bostadshus, villor, samt företag. Termen solpaneler eller solcellsmoduler är ett samlingsord för olika typer av produkter som fångar upp solens energi. Solceller sitter ihop och bildar större solpaneler som du kan montera på ditt hus tak eller på fasaden. Varje enskild solcell producerar låg spänning därför kopplar man flera solceller för att skapa en solpanel.

Hur fungerar solceller?

Solen är en otrolig energiresurs och att installera solceller på taket är en bra investering. Elektrisk spänning uppstår mellan framsidan och baksidan av en solcell när solens strålar träffar cellen. För att du ska kunna använda elen så behöver du dock en växelriktare i fastigheten som omvandlar likströmmen från cellen till växelström. Du kan få hjälp med elinstallation av elektriker Solna.

Kan en solpanel lagra el?

En solpanel kan producerar el så länge som det är ljust men egenproduktionen upphör när det blir mörkt ute. Du kan inte spara elen som du inte använder men du kan komplettera dina solpaneler med batterier. Överskottsenergin som produceras under dygnets ljusa timmar kan du sälja till ett elbolag. Kontakta en elektriker stockholm för hjälp med installation.

Solceller på taket

Om du väljer att installera solceller på taket producerar de mest energi under sommar. De slutar dock inte att producerar el under molniga dagar eller om det ligger ett tunt lager med snö på taket. Det behöver inte vara soligt utan endast ljust för att för att cellerna ska producera el. Solkraft i Sverige är således trots vädret och klimatet speciellt under vintermånaderna en lönsam investering.

Underhåll av solpaneler

Nästan inget underhåll krävs av solpaneler och de påverkas inte speciellt mycket av smuts. Det regnar ofta tillräckligt mycket för att du inte ska behöva rengöra panelerna. Snö hjälper även till att hålla dem rena. Panelerna är hala och elektrikern vinklar dem så att löven faller eller blåser av. Du kan dock tvätta dem om du så önskar med vatten eller ett speciellt tvättmedel för solpaneler.