En hejdundrande historia om teknik

En hejdundrande historia om teknik

Jaha, du tänker på att köpa den där glänsande, nya teknikprylen, va? Jag menar, vem kan motstå den känslan av att packa upp något som doftar av fabriksnyhet och har fler funktioner än du har kompisar på Facebook? Men håll i hatten, för här är det sämsta med att köpa ny och dyr teknik – välkommen till det moderna eländet!

Så du köper den senaste super-duper-smartphonen eller den bärbara datorn som har mer kraft än en rymdraket. Första veckan är magisk, som en nytvättad bil eller en färskt bakad paj. Men sen, BAM! Du får höra om nästa modell som kommer ut om två månader och gör din pryl gammal över natten.

Och glöm inte de där uppdateringarna, annars kanske du får lida när du ska installera din nya billiga datorskärm! Varför får min telefon uppdateringar oftare än jag får sms från mina vänner? Varje gång du tror att du har koll på alla funktioner, släpper de en ny uppdatering och du måste starta om din hjärna för att lära dig allt igen. Ärligt talat, tekniken är som den där krabban i ”Hitta Nemo” – alltid på väg någonstans, och jag är kvar och undrar varför.

Sen har vi batteriet. Du köper den nya teknikprylen och tänker, ”Wow, det här batteriet varar för evigt!” Tills du inser att du har haft den i sex månader, och nu måste du bära runt på en powerbank som om du vore en modern Robin Hood, ständigt på jakt efter ett eluttag.

Och vad sägs om priset? Du har precis köpt den där blippblopp-grejen för en mindre förmögenhet, och nästa vecka ser du samma sak för hälften av priset. Det är som att bli skjuten i hjärtat av din egen girighet.

Och slutligen, låt oss prata om garantier kring begagnad dator. Du köper den där snygga saken och de försöker kränga på dig en förlängd garanti som kostar mer än din lunch. Du tänker ”Nah, jag skippar det”, och precis när garantin går ut, bestämmer sig din teknikpryl för att gå i pension.

Kameran som avslöjar dina lunchvanor:
Du tänker att den nya kameran kommer göra dig till en Instagram-gud. Men sen inser du att den är som en obarmhärtig detektiv och avslöjar varje gång du fuskar med din diet. ”Ja, det där är en sallad, eller hur, Dave?”

Teknikprylen som tror den vet bättre:
Din nya smarta assistent är fantastisk, förutom när den tror att den vet bättre än du. ”Jag förstår att du sa att du ville ha väderprognosen, men istället tänkte jag att du kanske behöver en historia om daggmaskar.”

Automatiska uppdateringar för refurbished macbook mitt i allt:
Du sitter där och skriver det viktigaste e-mailet i ditt liv, och plötsligt slår tekniken till: ”Vi kommer nu att uppdatera och starta om din enhet.” Tack, precis vad jag ville mitt i ett existentiellt e-postögonblick.

Konstanta kabelkrig:
Trots att teknikprylarna blir mindre och smidigare, verkar kablarna föröka sig som kaniner. Varje gång du tittar bort för en sekund har de bildat en egen liga i ditt skrivbordsdjungel.

Molnlagring som har egna åsikter:
”Du har nått gränsen för din molnlagring.” Åh, tack så mycket för att vara en sådan snåljåp. Nu måste jag bli en datordetektiv och försöka radera alla mina pinsamma selfies från gymmet.

Biometriska kriser:
Fingeravtrycksläsaren på din telefon vägrar fungera när du verkligen behöver det. Du sitter där och svettas medan du försöker få den att förstå att du faktiskt är du.

Uppdateringar mitt i natten:
”Denna enhet kommer att uppdateras automatiskt, som en begagnad iPad.” Klart, mitt i natten när jag försöker sova. Det är som att ha en teknikninja som smyger sig in och ändrar allt medan jag är mest sårbar.

Så, även om den nya tekniken ibland kan vara som en komedi av överraskningar, är det svårt att motstå frestelsen att vara bland de första som tar del av den senaste och ”bästa” tekniken. Kanske är det där hela charmen ligger – i den konstanta balansen mellan teknikens underbara värld och dess små eländen!